XLAM VILLA

The rectangular dimension of the site led to the elongated rectangular shape of the project,  which consists of a two storey villa located inside a beautiful olive grove. The house is designed to open up completely toward the surrounding grove, increasing spatial perception of the inside.
Full height windows surround the whole perimeter of the two ” oors, sometimes interrupted  by functional and structural walls, and protected by sliding brise soleil and wide projecting terraces, that protect the interiors from excessive sun radiation, especially south and west.
The floorplan main feature is the location of the functional areas, aligned along thelongitudinal axis to leave free passage along the perimeter. This allows the creation of a continuous
and wide open space, that can be closed if needed by full height sliding doors.
The main core of the house is the wide living room space, designed to open up completely
towards the garden, thanks to disappearing sliding windows.
The material palette features wood and volcanic stone, the last one a special request of the
clients, due to the fact that it is a common feature of the country houses in the area.
Il lotto di forma rettangolare ha portato alla forma allungata e lineare che caratterizza il pro-
getto. La casa si sviluppa su due piani ed è pensata per essere completamente aperta verso
l’oliveto circostante, creando una percezione di maggior ampiezza all’interno.
Ampie vetrate a tutta altezza percorrono tutto il perimetro dei due piani, interrotte da setti
funzionali e portanti e protette da brise-soleil scorrevoli e ampie terrazze a sbalzo, che ridu-
cono l’irraggiamento solare all’interno dei locali, specialmente a sud e ovest.
La pianta, colloca i nuclei funzionali nell’asse centrale della casa, lasciando liberi i passaggi
laterali e creando un unico continuo open space, suddivisibile a seconda delle necessità con
ampi scorrevoli a tutta altezza.
Nucleo della casa è l’ampia sala centrale, pensata per fondersi completamente con lo spazio
esterno, clima permettendo, mediante la chiusura di ampie vetrate scorrevoli a scomparsa.
I materiali scelti per gli interni sono il legno e la pietra vulcanica, quest’ultima su richiesta
della committenza, in quanto è una caratteristica tipica delle case in agro locali.
Location: Ploaghe
Project: 2015
Beginning: 2016

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s